..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Tuesday, January 21, 2014

TAFAKUR SETIAP SAAT

Tafakur bisa dilakukan setiap saat.Setiap kali ada kesempatan.Bahkan saat kerja dengan berbagai kesibukan.Karena ia aka melahirkan kekuatan iman,cinta,syukur,waspada dan takut kepada Allah.
Jumhur Ulama mengatakan,"Tafakur itu ada lima macam,yakni:

1.Tafakur tentang ayat-ayat Allah;buahnya adalah tauhid dan yakin kepada Allah.
2.Tafakur tentang nikmat-nikmat Allah;buahnya adalah rasa cinta dan syukur kepada Allah.
3.Tafakur tentang janji-janji Allah;buahnya adalah rasa cinta kepada kebahagiaan akhirat.
4.Tafakur tentang ancaman Allah;buahnya adalah kewaspadaan dalam menjauhkan maksiat dan mengagungkan Allah.
5.Tafakur tentang sejauh mana ketaatan kepada Allah dan kebaikan Allah kepada diri kita;buahnya adalah rasa takut kepada Allah."

---Nashaihul Ibad,Imam Nawawi Al-Bantani


Diambil Dari : https://www.facebook.com/tasawufunderground

No comments: