..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Tuesday, January 14, 2014

DOSA KECIL DAN BESAR


Dosa kecil yang dilakukan terus-menerus lebih berbahaya dari melakukan sebuah dosa besar. Imam Al-Ghazali menegaskan, "Dosa besar yang berakhir dan tidak berlanjut lebih berpeluang dimaafkan daripada dosa kecil yang dikerjakan terus-menerus. Itu bagaikan tetesan air yang jatuh tanpa henti menimpa batu. Tetesan itu bisa membuat lubang. Sementara, jika semua air dituang sekaligus, tak akan menimbulkan lubang pada batu."
Dosa-dosa kecil itu sangat berdampak besar pada gelapnya hati. Dosa besar jarang dilakukan tiba-tiba tanpa didahului dosa-dosa kecil sebelumnya. Jarang sekali orang langsung berzina tanpa didahului cumbu rayu dan tindakan lainnya. Jarang orang membunuh seketika tanpa didahului benih-benih permusuhan dan pertikaian.
Karenanya, berhati-hatilah terhadap percikan api yang kau anggap kecil. Sebab, sedikit percikan api dapat menghanguskan sebuah kota.
--Disarikan dari Kitab Taj Al-Arus karya Ibnu Atha'illah

Diambil dari page Tasawuf Underground

No comments: