..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Wednesday, January 22, 2014

3 KENISCAYAAN MENURUT IMAM ALI

Imam Ali bin Abi Thalib k.w. mengatakan:

1.“Silahkan berbuat baik kepada orang yang engkau kehendaki niscaya engkau akan menjadi rajanya.
2.Mintalah kepada orang yang engkau kehendaki niscaya engkau akan menjadi tawanannya.
3.Merasa cukuplah dengan apa yang engkau miliki dengan tidak meminta kepada orang yang engkau kehendaki, niscaya engkau menjadi orang kaya seperti dirinya.”
Dalam sebuah hadis disebutkan,


“Barangsiapa mencintai sesuatu dia akan menjadi tawanannya.”
Imam Ali k.w. mengatakan,”Aku adalah tawanan orang yang pernah mengajarjab aku satu huruf.Jika menghendaki, ia bisa menjualku; dan ia juga bisa memerdekakanku.”
----Imam Nawawi Al-Bantan dalam Nashaihul Ibad


No comments: