..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Tuesday, January 14, 2014

MUTIARA HADIS UNTUK MU

Ibnu Abbas r.a. menuturkan, "Aku pernah berjalan di belakang Rasulullah SAW pada suatu hari, dan beliau bersabda, "Nak, jagalah agama Allah, niscaya Dia akan menjagamu. Jagalah agama Allah, niscaya (keridhaan) Allah akan selalu berada di hadapanmu. Jika engkau meminta sesuatu, mintalah kepada Allah, dan jangan engkau meminta pertolongan, mintalah pertolongan kepada Allah." (H.R. At-Tirmidzi)

Menurut Imam Ahmad, dalam hadis ini teldapat lafaz perkataan Ibnu Abbas r.a.,"Aku dibonceng oleh Rasulullah SAW, kemudian Rasulullah SAW bertanya, "Wahai anakku! Maukah engkau aku ajarkan kalimat yang akan sangat bermanfaat bagimu?' Kemudian aku menjawab, 'Ya. Aku mau.'

Lafaz hadis selengkapnya yaitu, "Kenalilah Allah di waktu sejahteramu maka Allah akan mengenalmu di waktu engkau susah. Sungguh qalam telah kering (maksudnya takdir telah ditetapkan), andaikan semua makhluk hendak memberikan manfaat (kepadamu) yang tidak dikehendaki Allah, maka niscaya mereka tidak akan mampu melakukannya, dan seandainya mereka ingin memberikan mudharat (bahaya) yang tidak Allah tetapkan maka niscaya mereka juga tidak akan mampu, dan ketahuilah bahwa pada kesabaran atas apa yang tidak engkau sukai itu terdapat kebaikan. Sedangkan pada kesabaran itu terdapat pertolongan. Sesungguhnya pada kesusahan itu terdapat kesenangan dan pada kesulitan itu terdapat kemudahan."


--Bulughul Maram, Abu Hajar Al-Asqalani


Dipetik dari Page Tasawuf Underground 

No comments: