..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Wednesday, January 22, 2014

CERITA SUFI

Suatu hari,Sufyan Ats-Tsauri berdoa di dekat Rabiah Adawiyah.Dia berdoa,"Ya Allah,semoga Engkau meridhaiku." Lalu,Rabi'ah berkata,"Apakah kau tak malu meminta Allah ridha kepada-Mu sedangkan kau sendiri tak ridha kepada-Nya?" Maka,Sufyan mengatakan,"Astaghfirullah."

Ja'far Sulaiman Adh-Dhuba'i bertanya kepada Rabi'ah,"Kapan seorang hamba dikatakan ridha kepada Tuhannya?" Lalu Rabiah menjawab,"Jika rasa bahagianya di saat mendapat musibah sama dengan bahagianya ketika mendapat anugerah."

Seperti juga dikatakan oleh Fudhail bin Iyadh,"Jika di saat diberi atau ditolak permintaan seseorang tidak berbeda sikap,ia adalah orang yang ridha kepada Allah."


No comments: