..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Wednesday, January 22, 2014

JAMINAN ALLAH UNTUK KITA

Al-Makki mengatakan bahwa orang yang tidak berpegang teguh pada jaminan Tuhan Yang Maha Pemurah,tidak percaya pada kemurahan Allah SWT,dan tidak yakin atas janji Allah,niscaya tidak akan merasakan kemantapan iman dalam kalbunya.

Rasulullah SAW bersabda,"Barangsiapa yang mengarahkan tujuan hidupnya menuju Allah,maka Allah telah mencukupkan segala kebutuhan hidup dan rezekinya dari sumber yang tidak pernah dipikirkannya.Dan,barangsiapa yang mengarahkan hidupnya menuju dunia,Allah akan mewakilkan segala kebutuhan hidup dan rezekinya pada dunia,"(H.R.Ibnu Majah)

Allah SWT berfirman,"Dan,di langit terdapat (sebab-sebab) rezekimu dan terdapat (pula) apa yang dijanjikan kepadamu.Maka demi Tuhan langit dan bumi,sesungguhnya yang dijanjikan itu adalah benar-benar (akan terjadi) seperti perkataan yang kamu ucapkan,"(Q.S.51:22-23).No comments: