..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Tuesday, February 18, 2014

UCAPAN SALAMBerkata Ulama' :

sejatinya seorang muslim itu banyak mengucap salam kepada saudara-saudaranya manakala bertemu dengan mereka. bahkan jika ia pergi sebentar dan kembali lagi maka ulangi lagi mengucap salam. 

Ucapkanlah salam kepada orang yang ia kenal dan kepada orang yang ia tidak kenal, ucapkanlah salam kepada orang yang lebih besar dan kepada orang yang lebih kecil. 

Jangan mengucap salam kepada perempuan Muda yang cantik , Jika si perempuan itu mengucap salam maka jawab lah. 

Jika ia mengetahui bahwa jika mengucap salam kepada seseorang ia tak akan menjawab nya maka janganlah mengucap salam kepada nya. 

Mengucap salam adalah sunnah, dan menjawab nya adalah Wajib.

Barangsiapa yang suka dan ingin mengetahui lebih banyak tentang hukum-hukum salam, maka hendaklah ia merujuk kepada Kitab (Al-adzkar oleh imam Nawawi) di sana luas dan lebih panjang penjabaran nya.
Diambil dari Page Al Habib Zein Bin Sumaith

No comments: