..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Tuesday, February 18, 2014

DUNIA ITU ADA TIGA BAHAGIANTerpuji : adalah dunia yang di gunakan kepada perbuatan baik atau selamat dari melakukan perbuatan jahat

Mubah : Adalah dunia yang tidak menyebabkan seseorang terjerumus
kepada meninggalkan perkara yang di perintahkan, dan tidak menyebabkan seseorang terjerumus kepada melakukan perbuatan yang di larang.

Tercela : adalah dunia yang menyebabkan seseorang terjerumus kepada perbuatan yang di larang dan meninggalkan perkara yang di perintahkan.

Lima perkara akan sampai kepada si pendengki sebelum kedengkiannya sampai kepada orang yang didengkinya :

1. kegundahan yang tiada henti. 
2. mendapat musibah yang tak berbuah pahala. 
3. celaan yang tak berujung pujian. 
4. kemurkaan Rabb. 
5. tertutupnya pintu taufiq baginya.

Diambil dari page Al Habib Zein bin Sumaith


No comments: