..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Sunday, June 29, 2014

MARI MELIHAT CERMIN DIRI

“Takwa adalah meninggalkan maksiat meskipun tidak ada yang melihat. Suatu ketika Rasulullah SAW ditanya oleh sahabat, ‘Apa yang paling banyak menyebabkan manusia masuk ke surga?’ Lalu, Rasulullah SAW menjawab, ‘Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik.’

Beliau ditanya kembali, ‘Lalu, apa yang paling banyak menyebabkan manusia masuk ke neraka?’ Rasulullah menjawab, “Dua rongga, yaitu rongga mulut dan kemaluan.’ (HR Ibn Majah dan At-Tirmidzi)

Karena itu, bersihkanlah hatimu dengan menyesali lemahnya ketakwaanmu kepada Allah. Sungguh keliru jika engkau banyak meratapi istri, suami, ayah atau anak, tetapi tak pernah meratapi ketidak-adaan sikap takwa kepada Allah di dirimu.”

--Ibnu Atha’illah dalam Taj Al-‘Arus


No comments: