..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Saturday, August 9, 2014

BANGUN MALAM

Renungi Faidah ini wahai saudara dan saudariku. perhatikan keadaan mu, berada di posisi apakah dirimu.

Bersihkan hatimu dari kerendahan dan kehinaan. Semuga Allah mengangkat derajatmu, memuliakammu dengan cinta, kebaikan dan keindahan.

Barangsiapa yang jiwanya mulia maka kehinaan hilang dari semua urusan nya.

tetap senantiasa menjulang ke derajat yang tinggi. dalam mencapainya bangun beribadah di waktu malam.

Berkata Ibrahim bin adham Radhiyallahu anhu : dalam hati di tutupi oleh tiga sifat. gembira, sedih, dan senang. Jika engkau gembira dengan yang ada maka engkau adalah orang tamak, orang tamak terhalang dari kebaikan. jika engkau bersedih terhadap harta yang hilang maka engkau adalah orang yang tidak puas dengan apa yang ada, orang yang tidak pernah Puas tersiksa. Jika engka senang dengan Pujian maka engkau adalah orang yang Ujub, sifat Ujub membuat amal menjadi sia-sia.


No comments: