..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Saturday, July 5, 2014

Pengertian Cinta

"..Sahabat. Aku menyadari bahwa, cinta membawa kelembutan dan keasyikan. Biar dalam keadaan sakit dan perit, perbuatan yang disandarkan kerana cinta bisa berbuah kemanisan yang tiada tara, merasa manis dalam kepahitan, merasa sejuk dalam kepanasan merasa damai dalam kegusaran..." Al-'IsyqPerhatian. Tulisan-tulisan di dalam blog ini, antaranya diambil di dalam page ‘Tasawuf Underground’ sila layari https://www.facebook.com/tasawufunderground dan sebahagian besar darinya adalah tulisan ku selaku penulis blog ini. Sekian Terima kasih. Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat. Sayang dan cinta kerana Allah.


No comments: