..:: Al-Quran:::..

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam... kerana diammu itu adalah salah satu bukti cintamu padanya...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya.

-al-'Asyiq


قُلْ سِيْرُوا فِى الَأَرْضِ فَانْظُرُوْا كَيْفَ بَدَأَ الخَلْقَ" Tanda Kita kasih Kepada al-Qur'an Ialah Dengan Kita Membacanya, Beramal Dengannya, Memahami Tuntutan, Menjunjung Suruhan dan Meninggalkan Larangan-Nya.."

"...Sesungguhnya Allah Tidak Melihat Kepada Jasad dan Tidak Juga Kepada Rupa Paras Kamu, Tetapi Allah Taala Memandang Kepada Hati Kamu.." - Hadis Rasulullah SAW.

::..Baca dan Cintai al-Quran & Buku Demi RedhaNya Supaya Tergolong Dalam Orang-Orang Yang Berfikir..::

`::: HaDis :::


click to create your glitter text

Rasulullah SAW bersabda: " Barangsiapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberi kemudahan baginya menuju syurga.."

~ Mutiara kata al Hikmah ~

" Allah menurunkan rahmat ilmu melalui lapar dan berpuasa. Sebaliknya kejahilan terjadi akibat perut yang sentiasa kenyang."

Friday, May 2, 2014

SABDA ADAM UNTUK KITA

Diriwayatkan bahwa Nabi Adam a.s.bersabda,"Allah memberi empat macam kemuliaan kepada umat Muhammad yang tidak Allah berikan untukku,yakni:

1.Allah menerima tobatku di Mekah,sedangkan umat Muhammad diterima tobatnya dimana pun tempatnya.

2.Ketika aku melakukan dosa,Allah menghilangkan pakaian-pakaianku saat itu juga,sedangkan umat Muhammad tetap diberi pakaian meskipun mereka

durhaka kepada Allah.


3.Ketika aku berbuat dosa,Allah memisahkan aku dengan istriku,sedangkan umat Muhammad ketika berbuat dosa tidak dipisahkan dengan istrinya.

4.Aku berbuat dosa di surga,lalu Allah mengusirku dari surga ke dunia,sedangkan umat Muhammad berbuat dosa di luar surga,lalu Allah memasukkan mereka ke surga bila mereka bertobat."

Saad bin Hilal r.a.mengatakan,"Bila manusia (umat Muhammad) berbuat dosa,maka Allah tetap memberikan empat anugerah kepadanya,yakni:


1.Dia tidak terhalang mendapat rezeki.
2.Dia tidak terhalang untuk mendapatkan kesihatan badan.
3.Allah tidak akan memperlihatkan dosanya semasa di dunia.
4.Allah tidak menghukumnya di dunia."

Renung-renungkanlah, pikir-pikirkanlah...


No comments: